Muziek en evenementen

Bandas Festival in Condom

Marchés de nuit in Vic Fezensac

Nuits Musicales en Armagnac in Condom

Festival Tempo Latino in Vic Fezensac

Fêtes de Espas

Fêtes Médiévales de Termes

Festival Jazz in Marciac

Sainte-Mere Festival in Sainte-Mere (klassieke muziek)

Festival Kioskqn’Rock in Mirande

Eauze s’enflamme

Lupiac

Lupiac is de geboorteplaats van d’Artagnan, één van de musketiers.

Lupiac is een mooi dorp, vol met erfgoed. Natuurlijk is er het d’Artagnan museum waar je meer te weten komt over het leven van deze musketier .  De geschreven uitleg is ook beschikbaar in het Nederlands.

Het standbeeld van d’Artagnan vind je op het dorpsplein. In het centrum van het dorp staat de grote l’eglise saint Barthelemy, verder zijn er nog twee kapelletjes te vinden.

Even buiten Lupiac ligt het Lac de Lacoste, met een heerlijk zandstrand, waar je kunt zwemmen (bewaakt van midden juli tot eind augustus) en vissen. 

In augustus vindt het jaarlijkse Festival d’Artagnan plaats met vele gekostumeerde vrijwilligers en spellen, muziek, eten en drinken uit de tijd van de musketier.

Espas

Ons dorp Espas heeft een eigen kasteel. Dit kleine bakstenen kasteel werd gebouwd op een feodale heuvel aan het einde van de 13e eeuw door de graaf van Armagnac.


Het werd gebruikt om een garnizoen te huisvesten en voorzieningen op te slaan. Het is een rechthoekige constructie bestaande uit een kerker, vier vierkante torens en steunberen. Het heeft door de eeuwen heen een sober karakter behouden.
De huidige eigenaars hebben het een paar jaar geleden gerestaureerd om de middeleeuwse uitstraling te behouden.

Het kasteel is geopend van 1 juli tot 30 september .

Brocantes / vide greniers

Er is altijd wel een leuke brocante of vide grenier te vinden in de Gers of in de buurdepartementen Les Landes of Lot & Garonne Je kunt ze allemaal hier vinden.

Nogaro

Op zo’n 12 km van Espas ligt de plaats Nogaro, die bekend is . van o.a. het Circuit Paul Armagnac. Op dit circuit vinden diverse activiteiten en races plaats met  auto’s, motoren, vrachtwagens en antieke auto’s. Het circuit heeft tevens een rijschool waar  je een cursus kunt volgen of je circuitdoop kunt ondergaan.

Naast het circuit bevindt zich Aéroclub Nogaro. Hier bestaat de mogelijkheid om een rondvlucht te maken in een vliegtuig of een vlucht in een helikopter, een zweefvliegtuig of een ULM.

De Vélorail is een oude spoorbaan waarop je met 4-5 personen op een meerpersoons ‘fiets’ een parcours kunt rijden van 12 km. Een activiteit waarbij je de omgeving eens op een heel andere manier kunt ontdekken.

Manciet

In Manciet, een dorpje op 4 km van Espas, vindt u een prachtige oude wasplaats Le Pesquérot Lavoir. 

Deze dateert uit 1844, toen hij de oude wasplaats heeft vervangen. Bijzonder is de ovale vorm en het grijze metalen dak uit 1896, met prachtig versierde rand en een opening in het midden.De wasplaats wordt gevoed door een bron met prachtig helder water. Het water is niet drinkbaar en ter bescherming van het monument mag er ook niet gebaad worden.

Eauze

Éauze is de hoofdstad van Armagnac en ligt in het hart van de meest productieve en bekende regio van deze beroemde en oude drank.

Musée Archéologique -Le Trésor d’Eauze In dit kleine museum zie je munten, kostbare voorwerpen en juwelen die zijn gevonden in de omgeving en hier bewaard worden.

La Domus de Cieutat, Elusa Voorbeeld van het wonen in een Gallo-Romaanse woning. Een mooie ontdekking van het leven van de Domus de Cieutat met behulp van multimedia

Cathédrale de Saint Luperc Een zeer mooie kathedraal uit de 15e eeuw in het centrum van de stad. De kathedraal heeft prachtige glas-in-loodramen en aan de buitenkant bevinden zich prachtige waterspuwers.

Les Faucons Elusates is een prive valkerij centrum gerund door Engelse valkeniers. Nauw contact met roofvogels is een onvergetelijke ervaring, zowel verhelderend en leuk. 

Eind november is het evenement Eauze s’enflamme, een evenement rond het beroemde drankje Armagnac. Een brocante in het teken van Armagnac, ’s avonds een parade en sfeervol verlichte straten en tot slot een vuurwerk.

*