3-7-2019  Oppassen geblazen

Sinds een tijdje hebben wij een nieuwe activiteit, wij passen op huizen van mensen die weg moeten/willen en hun huis niet onbeheerd willen achterlaten. Vaak zijn er in en rond het huis ook nog dieren, wat het alleen maar leuker maakt. Het is leuk om te doen en het verruimt je blik, je komt nog eens ergens. Ander huis, andere omgeving, dieren om je heen.

Als de situatie het toelaat, en dat is bijna altijd wel zo, dan gaan we er meestal even een uurtje of twee op uit. De omgeving verkennen, boodschappen doen en leuke plaatsjes en evenementen bezoeken.

Natuurlijk maak je soms ook vreemde, sneue of hilarische situaties mee, van alles wat!

Zoals bijvoorbeeld die keer dat we op zondagochtend naar beneden gingen in ons oppashuis en een raar geluid hoorden. Is het de ijskast, is het een alarm, is er iets aan de hand? Bleek het de robotstofzuiger te zijn die vrolijk door de kamer snorde, blijkbaar geprogrammeerd om op zondag een rondje te doen, maar dat was niet aan ons verteld. Ik dacht dat de honden er aan hadden gezeten en zette hem snel terug op z’n laadstation. Dat was waarschijnlijk niet de bedoeling en hopelijk heeft hij de zondag daarop zijn werk weer keurig gedaan…..wij waren inmiddels weer thuis!

Of die avond dat er een vleermuis naar binnen kwam door de open deur. De twee honden waren helemaal door het dolle heen en renden er blaffend achteraan, terwijl wij met handdoeken probeerden de vleermuis weer naar buiten te krijgen. Dit was vooral in ons eigen belang, want met een vleermuis in huis zouden we zeker de hele nacht geen oog dicht doen vanwege de honden.

Via de bovenverdieping, waar we hem gelukkig weer vandaag kregen, is hij na een inspannende 20 minuten via een andere deur naar buiten gevlogen. Zowel de honden als wij hebben eerst een tijdje zitten uithijgen, alvorens het gewone avondritueel weer opgepakt kon worden. Wel met de buitendeur dicht natuurlijk!

Maar ook een oude, zieke kat, die niet wilde eten of drinken en de hele dag op een stil plekje bleef liggen. Die ook nog een heel zeer pootje kreeg en bijna niet kon lopen. Uiteraard contact gezocht met de eigenaar en die heeft gezorgd dat we bij de dierenarts terecht konden.  Natuurlijk deden we dit met liefde, het hoort er bij en het katje is na het bezoek aan de dierenarts weer helemaal opgeknapt. Wij blij, want je hebt wel de zorg voor zo’n kleintje.

En een paard dat de pony des huizes behoorlijk intimideerde. ‘Ik mag de stal eerst in en jij moet er eerst uit na het eten.’ En wilden we de pony ook even aanhalen, dan liet meneer het paard zijn eten zelfs in de steek om tussen ons en de pony te gaan staan.

Een kat met een GPS tracker die regelmatig opgeladen moet worden, zodat zijn baasje altijd kan zien waar hij is want ze hebben al te vaak katten verloren, heel begrijpelijk.

Maar ook de Franse hulp die 3 uur lang als een tornado door het huis ging en de dieren, maar ook wij, naar buiten vluchtten voor dergelijk huishoudelijk geweld. Natuurlijk wel een kopje koffie samen drinken, dat hoort er bij en is ook leuk.

Kattenbakken verschonen, hondenbakken afwassen, stallen uitmesten, paarden roskammen en honden borstelen, kippen voeren…… Maar ook, huizen met een zwembad, een sauna, een grote moestuin, eenden of een geit. Zo leuk om te doen en mee te maken als afwisseling van de werkzaamheden thuis. Dus naast het bouwen van een gîte, het onderhouden van een moestuin en een hectare terrein hebben we nog een leuke bezigheid gevonden in Frankrijk.

 

12-6-2019  Smikkelen en smullen

Toen we hier kwamen wonen, stond er een aantal bomen in de tuin. Maar welke dat waren, dat konden we bijna niet zien, vanwege de metershoge bramen die er omheen stonden. De bomen zijn inmiddels grotendeels bevrijd van bramen en gras en wat een prachtige en heerlijke bomen hebben we staan.

Vaak maak ik ’s morgens een rondje door de tuin om te kijken hoe alles er bij staat en natuurlijk ook om wat lekkers te smikkelen. Via de Catalpa en de Gingko Biloba (van de blaadjes kun je thee maken) loop ik naar de Moerbei.

 

 

 Duizenden moerbeien hangen daar heel verleidelijk te wachten tot ze mooi zwart van kleur zijn. Helaas zijn de vogels er ook in geïnteresseerd en die houden zich nooit aan de afspraak dat de bovenkant voor hen is en de onderkant van de boom voor ons. Hetzelfde geldt voor de kersenboom.

 

Die staat al heel wat jaren in de verdrukking van een grote dennenboom, dus die is niet in optimale vorm. Ook om de kersen houden we een wedstrijdje met de vogels. Dit jaar hebben we cd’s, zilverpapier en oude t-shirts in de takken gehangen en dat heeft beslist wat geholpen.

Zelf hebben we ook fruit in de tuin gezet. De bananenbomen, de granaatappels en de citrus geven nog geen vruchten, daarvoor zijn ze nog te jong. De druiven die er al heel lang staan lopen prachtig uit en daar is zeker nog wat te verwachten. Rode, witte, zwarte bessen, bosbessen, kruisbessen, maar ook de bramen, ze komen er allemaal aan. De frambozen zijn al goed en smaken ook verrukkelijk, elke dag belanden ze in ons fruitontbijtje. Al op 16 april plukten we de eerste aardbei en tot nu hebben we elke dag aardbeien kunnen eten. Zo heerlijk: onbespoten, prachtige rode aardbeien die gerijpt zijn in de Franse zon!

En vandaag hebben we voor het eerst onze eigen peultjes gegeten. 

Er komen nog bietjes, prei, uien, koolraap, courgettes, aardappelen en niet te vergeten, heel veel tomaten.

Eigenlijk wanen we ons elke dag in Luilekkerland en we genieten nu volop van alle heerlijkheden, maar we doen ook wat in de vriezer, zodat we ook later in het jaar nog wat te smikkelen hebben.

 

26-5-2019  De belasting

Het is mei, dus is het weer tijd voor de Franse belasting. Een belastingformulier invullen is in Nederland al niet makkelijk, maar een heleboel formulieren met heel veel Franse termen en afkortingen is pas echt moeilijk. Tot nu toe hadden we iemand in de arm genomen die het formulier voor ons invulde, maar vanaf dit jaar willen we het zelf doen.

De belastingdienst hier is altijd bereid om advies te geven of zelfs te helpen met invullen, dus gingen wij op naar de belastingdienst.

Lieve hemel, de wachtruimte zat propvol, toch maar een nummertje getrokken en wachten maar……

Na anderhalf uur waren we aan de beurt en wilden we onze vraag stellen. Maar de dame tegenover ons nam het woord en hield niet meer op. Uiteindelijk wist ze het antwoord niet en ging overleggen met een collega. Dit duurde een minuut of 10, toen kwam ze terug.

Ze pakte 4 pakketten met formulieren uit de kast en zei dat we die moesten invullen en een afspraak maken met iemand die verstand had van belasting voor buitenlanders. En toen werden we de deur uitgebonjourd.  Dus na 2 uur waren we nog net zo ver als voorheen. Niet heel ongewoon in Frankrijk.

Bij de balie een afspraak gemaakt met een ‘deskundige’ en 50 km terug naar huis. En eerlijk is eerlijk, de deskundige nam ruim de tijd voor ons, moest zelf ook eens flink nadenken en nazoeken, maar na afloop konden we de formulieren op internet zo invullen. Haar naam bewaren we, want als het formulier toch fouten bevat, weten we bij wie we moeten zijn.

 

14-4-2019  En de naam is…….

Als getrouwde vrouw je eigen naam houden, is in Frankrijk eigenlijk een kamikazeactie. Vul je op een formulier in dat je getrouwd bent, dan heb je vervolgens geen keuze meer voor je achternaam, dat moet die van je man zijn. En mijn eigen naam houden is nou  net wat ik heb gedaan, dat doe ik al mijn hele leven en dat is in Nederland geen problemen, maar wel in Frankrijk!

Bij de bank in de Gers werd deze keer de bankrekening gezet op naam van Monsieur et Madame Vercammen. Nou ja dacht ik, misschien maakt het niet zoveel uit dit keer, laat ik eens niet moeilijk doen. Maar dat lag toch even anders.

Mijn ziektekostenverzekering staat uiteraard op mijn naam, Nolte dus. Omdat dat elke maand terugkomt is het makkelijker om dit via een automatische incasso te doen. Dus incasso naar de verzekering gestuurd.  Na twee weken kreeg ik de incasso opdracht terug, ze konden niet afschrijven, omdat de bankrekening en de verzekering niet op dezelfde naam stonden En ja, wat doe je dan?

Toch maar terug naar de bank om de tenaamstelling te laten veranderen, want dit gaat zeker nog vaker voorkomen, eigenlijk was dat al te voorspellen.

Onze bank lijkt erg modern,  je kunt er via internet een afspraak maken. Je kiest je consulent en de dag en tijd dat je graag wilt komen. Dus zo gezegd, zo gedaan.

Op de afgesproken dag stonden we netjes op tijd bij de bank.  De reactie van de meneer aan de balie stemde ons al niet erg gerust. Er bleek helemaal geen afspraak te zijn en de consulent had ook geen tijd.  Moderne voorzijde maar aan de achterzijde is er dus nog van alles mis. Kunt u dan misschien een verzoek doorgeven aan betreffende consulent. En dat kon dan weer wel. Na een week nog maar eens een mailtje gestuurd naar de consulent of het verzoek was doorgekomen en ja hoor, alles was netjes veranderd. Dus ondanks een computerfoutje is het toch gelukt met onze bank en staat mijn eigen naam weer op de bankrekening, net als ‘vroeger’.

20-3-2019  Hulp bij vervoer

Wij hadden een stel mooie balken nodig voor boven de ramen van de gîte, dus op naar de bouwmarkt. Aanhanger achter de auto en, voor de zekerheid, de handzaag bij ons.

Na wat speurwerk vonden we een stel mooie, stevige balken in de goede dikte. Enig nadeel was de lengte: 4 meter! Onze aanhanger is 2 meter, dus vervoeren over een afstand van 50 km was op deze manier geen optie. Daarom met de balken op de kar, hup naar de parkeerplaats en doormidden zagen maar. Dat bleek nog niet zo makkelijk, gezien de vochtigheid van het hout.

Frans stond al een tijdje te zwoegen toen er een busje stopte op een paar meter afstand, en twee mannen geïnteresseerd naar ons keken. Dan denk je als Nederlander al snel, wat staan ze daar nou te kijken?

De deur ging open en er stapten twee mannen uit. Of we een zaag nodig hadden? Nou, die hadden we toch zelf? Maar het bleek om een accuzaag te gaan. Nou graag dan. De ene Fransman zaagde, de ander keek toe en wij hielden de balk vast. En dat allemaal op de parkeerplaats. Alle drie de balken werden doorgezaagd en na een heel hartelijk bedankt van ons, stapten ze weer in het busje en weg waren ze. Wat een superaardige mensen, die ons, wildvreemde Nederlanders, zomaar hielpen!

 

Het hout van de eik die in december bij ons was omgezaagd hebben we te koop gezet, want we hebben zelf geen houtkachel. Het waren enorme stukken, sommige van wel 1 m3.

We werden gebeld door een Engelsman die dezelfde dag nog kwam en alles opkocht wat er nog lag. Geweldig, hij blij en wij blij. Nadat hij flink met zijn kettingzaag in de weer was geweest, was zijn aanhanger redelijk vol. We namen afscheid tot de volgende keer dat hij weer een partij kwam halen. Maar hoe hij zijn best deed, de auto groef zich steeds verder in de modder en hij kwam geen meter vooruit. Toch te nat dus! Wij hielpen een  handje en duwden ons een ongeluk, maar er zat geen beweging in, behalve dieper de grond in. Aanhanger losgekoppeld, nog een keer, geen beweging. Onze trouwe Duster 4×4 werd er bij gehaald en toen op zoek naar de bevestiging voor de sleepkabel die natuurlijk onder de bumper van de auto zat. Ook die was bijna in de grond verdwenen, maar met de neus op de grond en met één vinger om de kabel lukte het de boel vast te maken. Heel voorzichtig vooruit en gelukkig kwam de auto langzaam los. Die bij de weg gezet en daarna terug voor de aanhanger. Wederom rustig aan proberen, en ook dat lukte. En weer waren we alle drie blij! Het hout was verkocht, maar we moesten het wel zelf de poort uitrijden! Zo hebben wij op onze beurt ook weer een wildvreemde (Engelsman) geholpen.

2-3-2019  Hout

Ik stel me graag even voor: Ik ben, pardon ik was, de eikenboom die op het terrein stond bij Ferme les Arbres in la Pouche. Mijn buurvrouw de es stond een meter of tien verderop. Ik stond daar al een behoorlijke tijd en heb droogte en stormen doorstaan. Toen ik daar al een mooie poos stond en lekker groeide, werd er opeens vlak voor mijn voeten een schuur gebouwd. Op zich wel gezellig, het gaf wat beschutting en ik kon er makkelijk overheen kijken naar mijn buurvrouw de es, die aan de andere kant stond. In mijn stam kreeg ik gezelschap van wat knagers en zoemers, die zich tegoed deden aan mijn binnenste! Af en toe verloor ik een tak in de storm, maar verder ging het prima. De nieuwe bewoners die  in 2018 in het huis kwamen wonen, en het de  naam Ferme les Arbres gaven, hadden het plan om de schuur om te bouwen tot een gîte. Zij vonden dat mijn buurvrouw en ik wel erg dicht bij de schuur stonden, zo dicht dat de schuur behoorlijk van ons te leiden had. Zij schakelden mensen in om ons om te zagen, hoe vind je dat nou? In oktober kwamen er mannen met zagen en touwen en in een mum van tijd lag mijn buurvrouw op de grond. Toen was ik aan de beurt. Maar daar had ik op gerekend en had de hulp ingeroepen van mijn bewoners en vrienden de frelons. Zij vlogen en zoemden er op los en de mannen dropen af, ze durfden het niet aan en zo was ik gered. Dacht ik. In januari waren mijn vrienden niet meer in staat om aan te vallen en zo begon 2019 niet goed voor mij. 2018 was voor mij het laatste jaar om nog een mooie jaarring op te bouwen.

De mannen telden mijn ringen en kwamen tot de conclusie dat ik zeker 120 jaar oud was en dat klopt kan ik je zeggen. Na al die jaren rechtop te hebben gestaan, voelde het toch ook wel fijn om eens languit in het zachte groene gras te liggen, ik was toch ook wel behoorlijk ziek zeiden ze. Hoewel ik het spijtig vind dat mijn leven voorbij is, heb ik mij overgegeven met een glimlach,

 

 

 

 

 

want ik zal nog één keer gaan vlammen…….in de kachel. Adieu!

16-12-2018  Les gilets jaunes

De ‘gele hesjes’, je hoort er elke dag over en je ziet ze bijna iedere dag op de televisie.

Frankrijk is ontevreden over het beleid van president Macron, en dat laten ze weten ook! Wat begon met één zaterdag, is uitgelopen tot constante aanwezigheid, in ieder geval in de weekends, op wegen en rotondes. Dit gaan ze vast en zeker nog wel een tijdje volhouden.

Zoals de meeste Fransen, rijden ook wij met ‘iets geels’ op het dashboard als teken van steun en om zodoende sneller langs eventuele blokkades te komen. Helaas zijn we in het bezit van oranje pechhesjes, en dat werkt natuurlijk niet. Gelukkig vonden we een tasje in dezelfde kleur als de gele hesjes en dat ligt nu vrolijk op het dashboard.

Tot voor kort waren wij de hesjes nog niet tegengekomen, maar afgelopen zaterdag was het dan zover.‘En route’ naar de stad Auch passeerden we een bord dat waarschuwde voor files bij de eerstvolgende afslag. Precies die moesten wij hebben, dus hup dan maar.

Uit de verte zagen we dat de rotonde vol stond met auto’s, busjes, met de gele hesjes, met protestborden en met de gendarme. De gendarmes zien er op één of andere manier altijd zeer indrukwekkend uit, maar ze stonden lekker te praten met deze en gene en waren eigenlijk alleen maar aanwezig.

Langzaam aan mochten we doorrijden en we belandden uiteindelijk op de rotonde vol met toeterende auto’s. Tja, wat doe je dan? Mee toeteren natuurlijk en zwaaien naar de gele hesjes. Pamfletten aanpakken en een klein gesprekje, hartstikke gezellig. Omdat we een paar keer heen en weer moesten naar ons doel, kwamen we zelfs drie keer over de rotonde. En elke keer hebben we vrolijk mee getoeterd, kregen er zelfs lol in en voelden ons op en top frans. Dus we zijn er nu geruster op, geen blokkades maar gewoon rustig aan, lekker toeteren en dan komen we er wel!

12-11-2018  L’Armistice

Op 11 november van dit jaar was het Centenaire de l’Armistice: de honderdste herdenking van WO I. In Frankrijk wordt op 11 november ieder jaar het einde van deze oorlog herdacht. Voor ons de eerste keer sinds we in Espas wonen en natuurlijk gingen we mee, je hoort bij het dorp of niet.

Om 11 uur luidden alle kerkklokken in heel Frankrijk. Tegen 11.30 uur verzamelden de bewoners en de burgemeester zich bij de Salle des Fêtes, het dorpshuis zeg maar. Nu kennen we nog niet zoveel mensen hier, dus we begroetten de burgemeester en kusten Géraldine (bekend uit een eerdere blog). Maar de rest sla je dan toch ook weer niet over, dus hup, we maakten een ronde langs alle aanwezigen en schudden alle handen.  Door wat laatkomers werden we gewoon meegenomen in de kusronde, dus we voelden ons helemaal ‘Espassiens’.  Géraldine maakte van de gelegenheid gebruik om ons uitgebreid te vertellen hoe het met haar ziekte ging en stelde ons her en der even voor als de nieuwe bewoners van La Pouche.  Altijd handig.

Toen zette de stoet zich in beweging, richting Monument aux morts, midden in het dorp. De man met het vaandel ging voorop, naast de burgemeester.  Er bleek een deurtje te zitten in het hekje rond het monument, zodat de bloemen gemakkelijk neergelegd konden worden.

Daarna kwam het grote papier tevoorschijn en begon de burgemeester zijn toespraak. Voor zover wij het begrepen, was dit geen persoonlijk geschreven verhaal, maar een geleend stukje.  Maar mooi was het wel. Vervolgens werden de 14 namen die op het monument stonden opgenoemd, waarop de menigte bij iedere naam zei ‘Mort pour la France’ (gestorven voor Frankrijk). Een heel persoonlijke herdenking dus.

Toen was de herdenking voorbij en gingen wij met z’n allen weer richting Salle des Fêtes,  daar werd ons een borrel aangeboden door de gemeente. Misschien een beetje vreemde combinatie, maar het heeft een doel. We kwamen binnen en daar stond een lange tafel met een stuk of 8 bordjes chips en nootjes en een enkele fles. Al gauw bleek dat er mensen met plastic bekertjes en elk met zijn eigen soort fles de ronde deden en ons ter plekke inschonken. Wij namen een Pousse Rapière, een likeur op basis van bittere sinaasappel en Armagnac, gemengd met witte mousserende wijn. Heel erg lekker.

Bij een hapje en een drankje kom je wat makkelijker aan de praat en dat is nou net de bedoeling. Het is een  moment waarop de dorpelingen met elkaar in gesprek raken en even bij kunnen praten. Erg gezellig en we hebben weer een paar bekenden gesproken en leuke nieuwe mensen ontmoet.

 

 

19-9-2018 Controle ja/nee*

In de Creuse hadden we een Nederlandse tandarts. Het was wel een eindje rijden, maar wel erg gemakkelijk om één en ander uit te leggen mocht dat nodig zijn.

Hier in Espas hebben we natuurlijk ook een tandarts nodig, dus hup, het internet er bij en zoeken maar. Handig, een tandarts die een beetje Engels spreekt, dus probeerden we om daar een afspraak te maken. Veel tandartsen hebben geen assistente, dus we namen plaats in de wachtkamer en wachtten tot de tandarts klaar was met zijn patiënt. 

We waren welkom als nieuwe patiënt en maakten een afspraak voor een eerste controle. Op de bewuste dag namen we netjes op tijd ons plekje in de wachtkamer weer in. Er was nog iemand voor ons, dus dat werd later dan gepland, maar oké, dat is vrij  normaal hier. Na ruim een half uur wachten waren we aan de beurt. Zodra we de behandelkamer binnenkwamen ging de telefoon. De tandarts nam zelf op (bij gebrek aan de assistente). Iemand die een afspraak wil maken?

Nou, niet dus. De tandarts was binnen een mum van tijd helemaal verdiept in een gesprek over een appartement, een makelaar, adviezen en allerlei andere zaken. De tandarts gebaarde dat Frans vast op de stoel plaats kon nemen, en ging onverstoorbaar door met het gesprek. Wij praatten wat, wachtten en wachtten en waren totaal niet in beeld. Er gebeurde helemaal niks.

We keken elkaar aan en na 10 minuten vonden we dat we lang genoeg genegeerd werden. Met een ‘nous partons’ (=wij gaan) zijn we de spreekkamer uitgelopen, rechtstreeks naar onze auto. Door de glazen deur zagen we nog net dat de volgende patiënt aan de beurt was. Blijkbaar was het gesprek na ons vertrek snel afgelopen! Met het gevoel dat deze tandarts niet echt om zijn patiënten geeft, mensen negeert en niet het fatsoen heeft een dergelijk gesprek even uit te stellen tot hij klaar is met de behandeling, gaan we op zoek naar een andere tandarts en moet de controle nog maar even wachten. Misschien zijn we toch nog net iets te Nederlands om ons te onderwerpen aan de enorme autoriteit en afstand tot hun patiënten die sommige artsen en tandartsen in Frankrijk hebben.

*nee

17-6-2018  Géraldine

We wonen in een hameau, zeg maar een gehuchtje, van 6 huizen. En wat je misschien niet zou verwachten: het is een internationaal gezelschap.

Wij zijn de enige Nederlanders in het rijtje, maar er zijn er nog twee huizen bewoond door Engelsen en drie door Fransen. Twee Fransen wonen elders, en zijn hier meer of minder regelmatig, dus het hameau is over het algemeen bevolkt door ‘buitenlanders’.

De enige Française die er altijd is, is Géraldine.  Géraldine woont aan het einde van de doodlopende weg. Zij woont alleen, haar man is overleden en haar kinderen wonen hier en daar verspreid. Wel heeft ze een aantal honden en katten, het aantal is me nog niet helemaal duidelijk. Géraldine is een dame van 80 en na een valpartij wat minder goed ter been. Ze tuft wel elke dag rond in haar witte autootje, met één hond op de voorbank en eentje achterin. Een paar keer per dag komt ze langs, en als ze een glimp van iemand opvangt drukt ze flink op de claxon en zwaait.

De eerste dagen dat we hier aan het klussen waren, kon ze haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. Ze ging wandelen met de hond, iets dat ze eigenlijk nooit doet weet ik nu, en kwam min of meer ‘toevallig’ bij ons terecht. Ze spreekt een soort zuidelijk dialect ‘gersois’ dat door het ontbreken van enkele tanden in haar mond, best lastig te begrijpen is. Ze schuifelde steeds verder naar het raam en ging tot slot eens lekker over de vensterbank hangen om door het open raam naar binnen te kijken. Ze heeft zulke goeie herinneringen aan de vorige bewoner vertelt ze altijd, ze kwam hier op feestjes met lekker eten en drinken en er werd altijd veel gelachen. Nu het huis na 4 jaar weer bewoond is, wil ze natuurlijk weten hoe het er aan toe is. Dat ze de bewoners en de gezelligheid mist is heel begrijpelijk en dat ze misschien daarom overdag een slokje wijn drinkt, ach, dat gebeurt wel vaker op het platteland. Ouderen kunnen  hier soms best eenzaam zijn, maar of dat bij Géraldine ook het geval is geloof ik eigenlijk niet.

Toen we laatst bij onze Engelse buren gezellig aan het borrelen waren, kwam Géraldine langs met veel getoeter. Binnen 10 minuten kwam ze weer langs, maar in plaats van te toeteren, stopte ze en stapte uit. Zoveel gezelligheid kon ze niet aan zich voorbij laten gaan, dat had ze al te lang gemist. Ze dronk een glaasje wijn met ons mee en hapte lekker in de knabbeltjes die op tafel stonden, ze had nog bijna niets gegeten die dag vertelde ze. Er werd veel gelachen, humor heeft ze, en het was erg gezellig.

  Ze liet en passant nog even onze uitnodiging voor de apéro voor de buurt zien die we ’s morgens bij haar in de bus hadden gedaan. Het papier was helemaal aangevreten, volgens Géraldine door de slakken.  Gelukkig kon ze het nog wel lezen en ze zegde toe in ieder geval te komen. Of haar zoon ook mee mocht komen? Natuurlijk mocht dat, hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Dat we voor alle buren een Delftsblauw blikje stroopwafels hadden meegenomen toen we hier kwamen wonen, heeft misschien een beetje aan de goede verstandhouding bijgedragen. Maar de mensen in La Pouche zijn sowieso erg vriendelijk en gastvrij, we voelen ons helemaal geaccepteerd en er ‘bij’ horen. Dat we binnenkort met onze Franse en Engelse buren samen gaan eten, is toch superleuk. Eind van de maand hopen we met een heleboel mensen hier in de tuin te zitten ter gelegenheid van de apéro die we voor de hele buurt geven, als het goed is ontmoeten we dan nog meer dorpsbewoners. Wat zijn we toch op een heerlijke plek terecht gekomen, waar we mogen wonen tussen de Engelsen, de Fransen en…….niet te vergeten…….Géraldine!

 

18-5-2018  Pfffff, verhuisd!

Het is gebeurd, het zit er op! Vanaf 4 mei wonen we in Espas, in de Gers, al 14 dagen.

Je zou zeggen dat ik (Marleen) inmiddels gewend zou zijn aan verhuizen, het was tenslotte al mijn 18e keer in dit leven! Maar het blijft iets ingrijpends op de één of andere manier.We waren al vroegtijdig aan het inpakken begonnen en op een zeer gestructureerde manier. Doos inpakken, nummer er op en op de lijst zetten wat er globaal in zat. Deze dozen zouden we dan op de bestemming in rijen neerzetten, zodat we de nummers konden lezen en relatief makkelijk alles zouden kunnen vinden. Prachtig idee, dat werd doorkruist door de praktijk.

Een superlieve buurman hielp ons uitladen in een zodanig moordend tempo, dat alle dozen op grote stapels, zonder paden ertussen werden neergezet om maar ‘bij’ te blijven. Alle losse spullen er op en er voor, zodat de nummers voorlopig onzichtbaar waren. Maar alles stond wel binnen, dat was het belangrijkste.

Met de gehuurde vrachtauto waren we toch gauw 7 uur onderweg, dit deden we drie keer, met in- en uitpakken, in één week. De laatste rit naar de ondertekening nog met een bus om de laatste spullen mee te nemen. We waren er toen wel aan toe dat het einde in zicht kwam. Ook al gaf dat een dubbel gevoel, want dat betekende ook echt het einde van ons leven in Basville.

                                  

En nu wonen we in de Gers, vanaf morgen in ons eigen huis. We klussen weer alsof we nooit gestopt zijn en proberen in een verloren uurtje het manshoge gras een beetje de baas te worden, zodat we nog een stukje moestuin zullen kunnen maken dit jaar. Het huis is nl jaren onbewoond geweest  en het gras is niet gestopt met groeien in die tijd.

Tot  nu toe zijn we heel blij met ons nieuwe plekje, heerlijk rustig, prachtige omgeving, de Pyreneeën, in zicht, de wijngaarden om ons heen en een warmer klimaat.

           

Op dit moment zijn we lekker bezig met ons eigen huis, zodat we ons ook echt ‘thuis’ gaan voelen. Daarna komt de gîte aan de beurt, een huisje geschikt voor 4 personen is het plan. Weer een hele klus, maar we gaan ons best doen om er iets heel moois van te maken.

10-3-2018  Dozen vol…

We hebben een behoorlijke winter achter de rug hier in Basville. Begin november viel de eerste sneeuw, eerder dan in voorgaande jaren, en eind februari is het laatste beetje weg gedooid. De sneeuw bereikte bij ons in de voortuin een hoogte van bijna 30 cm.

We moesten de auto echt uitgraven om boodschappen te gaan doen en bij het wegrijden schuurde de bodem flink over de sneeuw. Dan zijn we toch weer blij met onze 4 x 4 die ons overal veilig heeft gebracht.

 

Nu de ‘Russische beer’ zich teruggetrokken heeft , komen de krokusjes tevoorschijn, de vogels fluiten hun lied en de forsythia staat op springen.

Binnen bloeit de stress ook op en is het een drukte van belang. We weten inmiddels dat de overdracht van ons huis in Basville begin mei zal zijn. Een dag later gaan we tekenen voor ons huis in de Gers. Dat houdt in dat (liefst ruim) voor die datum het huis, de gîte, de schuur en de stal leeg moeten zijn. En dat betekent inpakken en nog eens inpakken…..dozen vol. We hebben de plaatselijke bouwmarkt bereid gevonden een paar weken lang dozen voor ons opzij te zetten, dus we zijn nu goed voorzien van hele stevige dozen. Superfijn!

Het huis ziet er inmiddels uit of er een windhoos doorheen is gegaan. Overal dozen, vol en halfvol, onttakelde kasten tegen de wanden en to-do lijstjes, heel veel lijstjes. Want waar zouden we zonder lijstjes zijn met alles wat er op ons afkomt. We vinken regelmatig dingen af (gelukkig), maar voegen ook regelmatig weer zaken toe. Maar het gaat goed.

De verhuisauto, waarmee we zelf de verhuizing gaan doen, is gehuurd, een tijdelijk onderkomen voor de periode rond de verhuizing is geregeld en de vriezer is bijna leeg. De kringloop en de déchetterie (grof vuil) worden veelvuldig bezocht, want wat verzamelt een mens veel nutteloze of nutteloos geworden dingen!

Nu nog afscheid nemen, contacten afsluiten, contracten overzetten en dossiers verzamelen en dan zijn we er klaar voor. Klaar voor onze verhuizing  naar de Gers, de regio van de palmbomen en de wijnvelden.

 

23-2-2018  En nu maar duimen……..

Wij zijn patiënt bij een huisartsenpraktijk van twee huisartsen. Een mannelijke arts en een vrouwelijke. Wij zijn patiënt bij Mme G. Een stevige en goedlachse dame, met een soort van vierkant postuur en tevens lid van de vrijwillige brandweer. De keren dat we bij haar komen, neemt ze ruim de tijd voor ons en is heel erg vriendelijk, in tegenspraak met wat haar postuur doet vermoeden. Voor al haar patiënten neemt ze ruim de tijd, dus al maak je een afspraak, reken op een wachttijd van minstens drie kwartier tot een uur. 

Dit keer moeten we even bij de praktijk langs om spullen af te halen in het kader van een bevolkingsonderzoek. We komen bij de secretaresse met ons afhaalbewijsje en die kijkt ons ontzet aan. Mme G is met pensioen en is dus niet meer op de praktijk. Als we aangeven van niets te weten, dan blijkt dat ze al sinds december met pensioen is. In Nederland neemt de huisarts afscheid met een receptie met genodigden en borrels, hier in Frankrijk zijn ze dus opeens gewoon verdwenen.

De secretaresse haast zich te zeggen dat de achterblijvende collega geen patiënten meer aanneemt. De spulletjes voor het bevolkingsonderzoek kunnen we nog net krijgen van hem, maar daar houdt het dan mee op, hij is al zo gestressed door de dubbele drukte!
De secretaresse is zeer doortastend en pakt meteen onze medische dossiers en stopt ze in een envelop. Dan kunnen we die straks aan onze nieuwe huisarts geven. 

De rest van de patiënten van Mme G. is natuurlijk direct doorgegaan naar huisartsen in de omgeving, waar er al niet zoveel van zijn, dus die zullen vast geen patiënten meer aannemen. Zeker geen patiënten die binnenkort ook nog eens gaan verhuizen en dus geen blijvertjes zijn.
En opeens realiseren we ons: we wonen in Frankrijk en zitten zonder huisarts.

Nu maar duimen dat we niet ziek gaan worden!

 

2-2-2018  Naast geweldig was het hier soms ook best moeilijk…..

Eerder schreef ik een blog over waarom ik doe wat ik doe en dat ik enorm geniet van mijn franse leven. Het is ook een fijn leven vol mooie en fijne dingen. Ook n.a.v. onze ‘Ik Vertrek’ uitzending kregen we te horen dat we overkwamen als zeer positieve en optimistische mensen. En dat zijn we ook best wel.

Maar hé….het is ook hier niet altijd rozengeur en maneschijn. Bij elke emigratie loop je steevast tegen allerlei zaken aan waarmee je het een tijdje moeilijk hebt.

Bij ons was dat niet anders. De Franse bureaucratie met al zijn eindeloze formulieren, waarvan je zeker in het begin, niet veel begrijpt. Soms krijg je een formulier van 10 bladzijden, waarop alleen op pagina 8 een kruisje moet. Maar voor je daar achter bent! Slapeloze nachten heb ik er van gehad en positiviteit was ver te zoeken op die momenten. Wat moet je invullen, waar moet je zijn, bij wie moet je zijn?

Bijna niets kan per mail, elke instantie wil zijn formulieren retour via ‘la Poste’, waardoor de postbode natuurlijk wel aan het werk blijft, maar alles ook vreselijk lang duurt. En op telefoneren zijn ze ook dol in Frankrijk. Als je netjes met je vertaalde zinnen je vraag begint te stellen, krijg je een woordenlawine over je heen van een franse dame/heer, waardoor het er niet duidelijker op wordt.

Na 2 ½ jaar Frankrijk is dit inmiddels wel makkelijker geworden. Vermeed ik in het begin de telefoon, nu grijp ik hem soms omdat dat toch sneller gaat dan de post. En als ik inschat dat het onderwerp erg ingewikkeld wordt (denk aan een pakket papieren van de inkomstenbelasting) dan ga ik liever even langs met mijn formulieren. Want het moet gezegd,  als je hulp komt vragen omdat je iets niet begrijpt, dan is men hier allervriendelijkst. Men geeft onmiddellijk toe dat het voor de fransen zelf al bijna niet te doen is, dus ze snappen dat een buitenlander er soms helemaal geen snars van begrijpt.

Met af en toe een beetje franse hulp en een heleboel optimisme, lukt het allemaal goed en hebben we het hier uiteindelijk ontzettend naar onze zin.

31-1-2018  Marleen: Waarom doe ik wat ik doe?

Ik heb in mijn leven altijd met mensen gewerkt, als medewerker bij de Provinciale VVV Drenthe en als maatschappelijk werker.

Dus toen we gingen emigreren naar Frankrijk, was het duidelijk dat het iets met mensen en toerisme zou worden. We kochten een prachtige boerderij en hebben samen twee jaar keihard gewerkt om een gîte (vakantiehuisje) te maken en een groot deel van de boerderij op te knappen. Van de plannen om nog meer gîtes te maken hebben we uiteindelijk afgezien. De manier waarop we nu kleinschalig bezig zijn bevalt me erg goed. Ik geniet er van om de gîte tiptop in orde te hebben voor de gasten, schoon, bedden lekker opgemaakt en een bloemetje op tafel.

Het contact met een verscheidenheid aan gasten vind ik erg leuk, er komen veel verschillende mensen met evenveel verschillende manieren van vakantie vieren. Velen vinden het leuk om een praatje te maken en informatie over de omgeving te krijgen, anderen prefereren het om zich terug te trekken en lekker op zichzelf te zijn.

Ik vind het geweldig om in Frankrijk te wonen, mensen te ontvangen en het hen naar de zin te maken zodat ze met een goed gevoel terugkijken op hun verblijf bij ons. Ik op mijn beurt voel me ‘rijk’ dat ik hen ontmoet en dit allemaal kan doen. Daarnaast geniet ik van het werk op het terrein, de moestuin, de boomgaard en de prachtige natuur om ons heen.

Omdat Zuidwest Frankrijk eigenlijk onze eerste liefde was, hebben we inmiddels daar een mooie nieuwe plek gevonden tussen de wijnvelden, waar we weer hetzelfde gaan doen. Eerst lekker verbouwen en een mooie gîte maken om daarna weer onze gasten te laten genieten.

Dit allemaal bij elkaar is de reden waarom ik doe wat ik doe en ik zou niet anders meer willen!

20-1-2018    Een nieuw jaar – een nieuw begin in veel opzichten

Afgelopen periode zijn we 4 ½ week in Nederland geweest, voor de geboorte van ons eerste kleinkind in de eerste plaats en verder hebben we  gezellig kerst gevierd met kinderen en verdere familie en weer helemaal bijgepraat met iedereen.

Op 7 januari was het zover en werd kleinzoon Mees geboren. Een prachtig kereltje waar we erg trots op zijn, net als zijn blije ouders natuurlijk.

We hebben nog twee weken genoten van het nieuwe gezinnetje en van Mees, maar toen werd het weer tijd om met beide benen op de grond te gaan staan en inmiddels zijn we weer thuis, in Basville.

Er staan de komende tijd veel zaken te gebeuren op het vlak van verhuizen. Het gaat een periode worden van inpakken, afscheid nemen, nieuwe plannen maken en uitvoeren en ons weer settelen in een nieuwe omgeving. De franse notarissen zijn volop aan het werk en ook wij hebben inmiddels al veel voorbereidingen gedaan.

Leuk, spannend en lastig tegelijk! Lastig om ons prachtige plekje met het mooie huis, dat we met veel zorg en liefde hebben opgeknapt achter te laten, lastig om een aantal lieve mensen die we hebben leren kennen weer gedag te moeten zeggen. Leuk en spannend om weer iets nieuws te gaan beginnen, om weer een gîte te gaan maken (maar dan nu met de opgedane ervaring), om een nieuwe omgeving te gaan ontdekken en ons daar thuis te gaan voelen. Maar we weten zeker dat het ons gaat lukken en we hebben er ook heel veel zin in.

Ferme les Arbres, ons gastenverblijf, verhuist gewoon met ons mee, er komt dus straks een nieuwe website met een ‘oude’ naam. Gîte le Bouleau kunnen we nu niet meer verhuren, maar we pakken hem in en nemen hem gewoon mee.

Wanneer we de deuren openen is nu nog niet te zeggen, maar natuurlijk maken we dat bekend via de website, de blog, onze  Facebookpagina en de nieuwsbrief.

Dus hou ons in de gaten als je benieuwd bent hoe ons franse verhaal verder gaat!

11-12-2017  De beste wensen

Het einde van het jaar nadert snel en de winter is begonnen in Basville.

We hebben al een flink pak sneeuw gehad, zo’n 25 cm maar liefst.  Juist op die dag werden we verwacht bij de notaris! Het kostte even moeite om weg te komen, maar met een slakkengangetje hebben we de afstand van 25 km volbracht. Inmiddels is alles weer groen, maar het was wel weer een wondermooie witte sprookjeswereld.

                

De verkoop van ons huis in Basville vordert en ook met de aankoop van een nieuwe woning zijn we druk bezig. Het lijkt er op dat dit onze laatste winter in de Creuse wordt, dus nog even genieten!

Het ligt in onze bedoeling om naar het departement de Gers te verhuizen, ook daar is het prachtig, en we hebben er ook veel zin in. Of het allemaal gaat lukken zoals we dat voor ogen hebben laten we jullie graag weten in de volgende nieuwsbrief in 2018.

Graag willen we hierbij onze goede wensen overbrengen aan iedereen. Dus…….

Voor iedereen hele fijne feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar!

 

 18-11-2017  De laatste winter in de Creuse

Ja, je leest het goed, dit is onze laatste winter in de Creuse.

Al eerder vertelde ik dat we na lang wikken en wegen ons huis te koop hadden gezet. Een moeilijke beslissing, want we hebben hier ontzettend veel werk verzet en we zijn ook erg gehecht aan de prachtige omgeving. Toch waren er redenen voor ons om tot deze beslissing te komen.
In juni was het zover en is het huis in de verkoop gegaan.

Het plaatsen van het bord ‘Te koop’ was toch een raar en spannend moment. Vanaf toen hebben we heel veel bezoekers mogen ontvangen. Uiteraard hebben we het dak nog netjes afgemaakt.  En uiteindelijk is het huis begin september verkocht. Nu verloopt het koop/verkoopproces van een huis in Frankrijk meestal niet zo snel en onze notaris is een zeer secure man, dus geduld is ook hier een schone zaak.

Ondertussen zijn we natuurlijk op zoek gegaan naar een andere woning. Een woning waarbij we ook weer een gîte kunnen maken, want gasten ontvangen blijft voor ons iets dat we niet willen missen. We zijn in de richting het departement de Gers gereden, dat in het Zuidwesten van Frankrijk ligt.

departement Gers

Ooit is onze zoektocht daar begonnen en als we in de Gers eindigen is de cirkel weer rond. Het is, net als de Creuse, een plattelandsdepartement, iets dat ons erg aanspreekt. Het landschap is ook daar heuvelachtig en de vele wijnvelden geven het een prachtige sfeer. Een aantal keren zijn we daar nu geweest en inmiddels zijn we bezig met de aankoop van een woning. Voordat de aankoop helemaal rond is, willen we er nog niet te veel over zeggen, maar zelf zijn we erg enthousiast. We verwachten dat onze gasten daar, op die mooie plek, ook weer erg zullen genieten van de prachtige omgeving, de wijnvelden, dorpen, stadjes, bezienswaardigheden en de terrasjes.

We willen je ook van harte uitnodigen om Ferme les Arbres te blijven volgen, en om mee te lezen en mee te kijken waar we terecht gaan komen. Want ons Franse avontuur gaat door!

1-9-2017  Eten uit de natuur

Na een hele drukke zomer, waarin we de andere kant van het dak hebben gemaakt, zitten we nu in wat rustiger vaarwater. Het is nu de tijd van de vruchten en de noten en daar profiteren we natuurlijk van. Vorig jaar viel de oogst wat tegen door de aanhoudende droogte, maar nu is alles volop te vinden. In het bos, maar ook op ons eigen terrein vinden we hazelnoten, bramen, vlierbessen en zelfs nog wat aardbeien. We zijn op zoek gegaan naar recepten, want we willen er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten.In deze blog willen we deze recepten met jullie delen, wie weet word je ook geïnspireerd om wat lekkers uit de natuur te maken.

 

Bramenlikeur

200 gr rijpe bramen
150 gr witte kandij
½ kanaalstokje
0,75 ltr jenever of gin

Zoek de bramen uit, maar was ze bij voorkeur  niet. Doe ze met kandij en kaneel in een pot en giet er de alcohol overheen. Sluit de pot goed af en laat dit 2 maanden op een warme plek trekken. Zeef de inhoud en zeef het daarna nog een keer door een filterzakje en giet het in een schone fles. Zet de fles nog een aantal weken op een koele plaats, alvorens de likeur te drinken.

Vlierbessensap

Is supergezond. Het helpt tegen keelpijn, verkoudheid en bij koorts bij een griep.
Met dit recept maak je ruim 1 liter vlierbessensap

Knip met een schaar ruim 1 kg vlierbessen van de trossen. Als je ze eerst invriest, laten ze bij het koken nog meer sap los. Zorg dat je ongeveer een kilo bessen overhoudt en kook ze op een laag vuur ongeveer 20 minuten. Alle bessen moeten opengebarsten zijn zodat al het sap eruit gelopen is. Bekleed nu een keukenzeef met een schone doek  en laat het mengsel uitlekken totdat alle sap eruit is gelekt. Warm het sap nu nog een keer op tot het net niet kookt. Vul de flessen af en sluit ze af. Flessen met een schroefdop zijn hier handig voor. De smaak is vrij sterk maar super gezond. Wil je een iets mildere smaak, maak er dan

vlierbessensiroop van.
Verwarm 1 litr vlierbessensap en los er 500 gr suiker in op. (voor langere houdbaarheid 1 kg) Zorg dat je goed gereinigde flessen klaar hebt staan. Zodra de suiker opgelost is giet je de gloeiend hete (!) siroop in de flessen. Gebruik hier een trechter voor om verbranding te voorkomen. Siroop is echt heel heet. Draai meteen een schroefdop op de fles. Bewaar geopende flessen in de koelkast.

Hazelnootpasta

150 gr gepelde hazelnoten

Snufje zout
1 eetl rietsuiker (mag meer zijn, naar eigen smaak)
2 eetl cacao
10 gr pure chocolade (85%)
3 eetl olie naar keuze (wij gebruikten druivenpitolie)

 

Doe de hazelnoten 10 minuten in een voorverwarmde oven (170 gr). Laat ze afkoelen en maak ze fijn in een blender, een vijzel o.i.d. Voeg daarna de andere ingrediënten toe en roer tot een smeuïge pasta.

 

17-05-2015   Allegaartje

Wat gebeurt er soms toch veel in één maand, zo ook weer de afgelopen tijd. Natuurlijk zitten we niet stil en bereiden we ons weer voor op een nieuw seizoen met leuke gasten. We proberen om steeds een stapje verder te komen en nieuwe dingen te maken of het bestaande leuker te maken. Daarom een allegaartje van werkzaamheden en gebeurtenissen van de afgelopen maand.

Zo zijn we begonnen met het opzetzwembad op het terrein. Het stond al een tijdje klaar om opgebouwd te worden. Maar eerst moest de fundering gelegd worden, zodat het stevig zou staan. Toen het cement droog was, konden we beginnen met in elkaar zetten van de houten ombouw. Een klus waar af en toe veel kracht voor nodig was, want hout is niet altijd recht. Daarna het binnenzeil er in en vullen maar. Omdat de waterdruk hier niet altijd even hoog is, duurde dat een tijd. Maar 21 m3 water is ook niet niks! Tijd voor de pomp, het filter, de solar verwarming……ja, je hebt wel het één en ander nodig voor een zwembad, een hele openbaring voor ons. Ondertussen is er ook een houten terras met luie stoelen, zodat onze gasten lekker bij het zwembad kunnen zitten voor een zonnebad of met wat leesvoer.

Ook in april zaaiden we de eerste zaden in potjes in de serre, zodat ze naar buiten kunnen als ze groter zijn. Tomatenplanten zetten we ook eerst daar neer, zodat ze beschermd zouden zijn tegen de vorst. Niet dus…..na een nachtvorst waren ze allemaal bevroren en hebben we voor de 2e keer pech, want vorig jaar waren ze kapot door een enorme hagelbui. Het lot van de moestuinder gaat bepaald niet over rozen, na IJsheiligen gaan we het opnieuw proberen!

Leuk nieuws daarentegen is dat gasten uit onze gîte, die op zoek waren naar een huis in de Creuse, iets gevonden en gekocht hebben. We hebben met veel plezier onze ervaring gedeeld en waar mogelijk tips gegeven. Dit voorjaar hadden we nogmaals mensen in de gîte die ‘op zoek’ waren. Ook met hen hebben we uitgebreid gepraat en ook zij zijn in onderhandeling. Ferme les Arbres blijkt dus een goede uitvalsbasis voor mensen die hier een (vakantie)woning zoeken en wij vinden het erg leuk  om hen, op verzoek, van informatie te voorzien.

Eind april waren de ‘journées européennes du feutre’ (de europese viltdagen) in Felletin.
Met een logé die zelf prachtig kan vilten, zijn we daar twee keer geweest. Prachtige creaties, leuke markt, workshops, modeshow…het was allemaal erg leuk om mee te maken en het weer was prachtig.

 

Omdat we toch ook eens iets aan ons eigen huis willen opknappen, zijn we begonnen met het plaatsen van de keuken. Inmiddels staan de kastjes en liggen de aanrechtbladen, het is een hele verbetering. Een werkbank als aanrecht in de keuken gaat na 1 ½ jaar toch wel vervelen.

 

 

Lars is geweest om ons o.a. op het terrein te helpen, en dat is te zien ook! Hij heeft zich flink uitgeleefd met de bosmaaier en zo hebben we een er heel stuk terrein bij….door Lars veroverd op de brandnetels. Het gras is weer gemaaid, afgewaaide takken zijn verzameld en opgeruimd en dakpannen in stelling gebracht. Binnenkort gaan we beginnen met de andere kant van het schuurdak, dat betekent weer 25 meter dak slopen en weer opbouwen, toch weer een reuzenklus.

Tussendoor krijgen we nog meer familie op bezoek en zijn de eerste gasten al weer naar huis. En gelukkig mogen we nog een aantal gasten verwelkomen deze zomer, we verheugen ons er op.

07-04-2017  Kleuren rond Ferme les Arbres

Rood: de grote sappige tomaten uit onze moestuin, de prachtige luchten als de zon ondergaat, rood, oranje, rose

 

 

 

 

 

 

 

Wit: De afgelopen winter viel hier de allermooiste witte sneeuw. Hele wandelingen hebben wij gemaakt door vers gevallen, ongerepte sneeuw. Het was echt een sprookjeswereld.

 

 

 

 

 

 

Blauw: in alle jaargetijden kan de lucht hier intens blauw zijn, prachtig blauw zonder vervuiling van welke fabriek dan ook. Dat levert ook nog eens de schoonste lucht van Frankrijk op.

 

 

 

 

 

 

 

Geel: voor het huis bloeit elk voorjaar de forsythia zo prachtig, In de zomer staat het hele terrein vol paardenbloemen, ook een prachtig gezicht.

 

 

 

 

 

 

Groen: de jonge zachtgroene boomblaadjes in het voorjaar  die een voorbode zijn van weer een prachtige zomer in de Creuse. Ook groen is de serre in de moestuin, waar we elk jaar heerlijke groenten kweken.

 

 

 

 

 

 

Zwart: de kleur van de gezellige houtkachel in de eetkamer waar we na een lange boswandeling in de winter warme chocolademelk drinken. 

 

 

 

 

 

 

Grijs: zinken emmers en bakjes met bloemen op het muurtje bij de gîte

 

 

 

 

 

 

 

Terra: de antieke tegelvloer in de eetkamer, waar we erg blij mee zijn

 

 

 

 

 

 

Lavendelblauw: één van de kleuren op de benedenverdieping van de gîte

 

 

 

 

 

 

 

Zandkleur: de kleur van onze stenen boerderij (en pierres)tom

 11-2-2017     Een derde van de luxe…. maar driedubbel genieten!

Nu de gîte klaar is zijn we eindelijk toe aan ons eigen huis. Dat is nog in de oorspronkelijke staat waarin we het gekocht hebben. Nou is dat zo slecht nog niet, in tegendeel. Maar toch….. er  moet nog wel het één en ander aangepast worden.

Ten eerste de kou, daar zijn we inmiddels mee begonnen. Want die ene houtkachel in de kamer krijgt de rest van het hele huis natuurlijk echt niet warm. Dus….trapgat aftimmeren en buitenmuren  isoleren zodat we de centrale verwarming straks  niet voor niets gaan plaatsen. Dubbel glas zou ook wel heerlijk zijn om de warmte binnen te houden en die grote kier onder de deur, die nu nog elke avond dicht gestopt wordt met een heel groot kussen? Tja, daar moet ook nog wat aan gedaan worden.

Een ‘echte’ keuken, die gaat er ook nog komen, want de geïmproviseerde kastjes
met aanrechtblad van de vorige bewoners zijn nu wel echt aan vervanging toe.

 

 

 

De badkamer heeft bruine jaren 60 tegeltjes met hemelsblauw sanitair, maar daar kunnen we nog best een paar jaar mee toe.

En een paar lampen, echte lampen, dat zou ook wel gezellig staan, maar dan moet de elektriciteit eerst helemaal klaar zijn.

Het is wonderlijk hoe snel je je hier in Frankrijk aanpast aan een minder luxe en een minder comfortabel leven dan in Nederland. Op de één of andere manier wordt duidelijk wat belangrijk is in het leven en wat minder. Je kunt de hele dag in oude, dikke kleren lopen, ruwe handen hebben van het vele klussen, voeten als een ijsklontje hebben, maar als je ’s avonds met een bord op schoot voor de brandende kachel zit en elkaar aankijkt….dan maakt het allemaal niet meer uit, dan woon je toch maar mooi in Frankrijk en beleef je het franse leven, de natuur, het zingen van de vogels, groente uit eigen moestuin en het prachtige landschap. Een derde van de luxe…. maar driedubbel genieten!
En ons eigen huis? Dat komt, niet morgen, niet volgende week, maar het komt goed, dat weten we zeker.

 

14-1-2017    Winter in de Creuse

Het nieuwe jaar is al weer 2 weken oud en de winter is hier nu echt begonnen.

Op oudejaarsdag hebben we nog heerlijk buiten gegeten aan de picknicktafel, het was 24 graden in de zon maar liefst. Nu ligt er inmiddels weer sneeuw en gaat de temperatuur de komende week dalen tot -12 graden ’s nachts en -6 graden overdag. Dat is wel even wennen.

Gelukkig is het vaak mooi weer met een blauwe lucht en dan is vorst helemaal niet erg. Het is één van de vier seizoenen die je hier in de Creuse nog echt meemaakt en beleeft. We hebben al een paar heerlijke wandelingen met de hond gemaakt over paden waar nog niemand door de sneeuw had gelopen, heerlijk. Het bos, de uitzichten, de weilanden, alles ziet er sprookjesachtig uit met al die sneeuw.

                                      

We hebben weer prachtige paden ontdekt en zijn op plekken geweest waar we nog niet eerder waren. Thuis gekomen is het dan hoog tijd voor een warme chocolade melk. En dan weet je weer: wat is het hier toch ontzettend mooi en wat wonen we hier toch ongelofelijk fijn.

We hebben ons voorgenomen om vanuit Ferme les Arbres in ieder geval twee of drie wandelingen uit te zetten voor onze gasten. Het eerste voorproefje hebben we de afgelopen week gehad, maar we willen zeker nog een aantal keren op pad om de mooiste routes te vinden.

Ondanks dat het winter is,  zijn de eerste reserveringen al weer binnen. Dat betekent voor ons dus: nu al vooruit kijken en plannen wat er nog moet gebeuren voor het
vakantieseizoen.

Het afmaken van het zwembad, hekjes maken, de tuin en het terrein voorjaarsklaar maken. Het lijkt nog zo ver weg, maar de ervaring leert dat de tijd snel gaat omdat de dagen goed gevuld zijn, maar wel vol met allerlei leuke dingen!

 

28-12-2016   Terugblik

Dit is alweer de laatste blog van dit jaar. Een jaar dat is omgevlogen en waarin veel is gebeurd. Daarom een korte terugblik op de afgelopen werkzaamheden en gebeurtenissen:

Na een hele tijd van verbouwen,  hebben we een donker huisje omgetoverd tot gîte le Bouleau.

In juli was hij helemaal klaar en konden wij de eerste gasten ontvangen. Ook de rest van de zomer en het najaar hebben wij nog gasten mogen begroeten.

Op 5 augustus is de gîte officieel geopend door de burgemeester van Basville in het bijzijn van onze mede-dorpsbewoners, vrienden en collega’s.

 

 

 

 

 

Het team van Ik Vertrek is twee keer een aantal dagen langs geweest voor opnames. Onze uitzending was te zien op 11 november (terug te zien via een link op onze website en via uitzending gemist)

De septic tank is aangelegd, waarbij de aannemer de waterleiding kapot heeft getrokken. Er is heel wat water weggestroomd alvorens de waterleidingmaatschappij de hoofdleiding kwam afsluiten.

Wij hebben een nieuwe huisgenoot in de vorm van hond Nora. Dat heeft ons doen besluiten dat ook onze gasten hun hond mee mogen nemen bij een verblijf in de gîte. 

De boomgaard en de moestuin zijn aangelegd.  Voor het terrein hebben wij een maaitractor en een ploegje gekocht, waarvan wij druk gebruik gemaakt hebben. Ondanks de beperkte omvang van de moestuin hebben we toch nog een leuke oogst gehad. Van de bramen en vlierbessen uit het bos nog een paar lekker potten jam kunnen maken.

             

Wij hebben hulp uit Nederland gehad, waardoor een groot deel van de stal is uitgemest, het terrein toonbaar is gemaakt met de bosmaaier en de maaitractor, lekker is geschilderd en begonnen is met het herstel van diverse stenen muurtjes.

Er is een begin gemaakt met de aanleg van een opbouwzwembad. Medio mei moet het klaar zijn, zodat onze gasten hiervan gebruik kunnen maken.

Als laatste grote klus van dit jaar zijn we begonnen met de vervanging van het dak van de schuur. Op 5 december was de eerste helft van dit enorme dak klaar. Een klus die we samen gedaan hebben en waar we best trots op zijn. In het voorjaar gaan we verder met de andere kant.

 

              

NIEUW                                                                                   OUD

De week voor kerst zijn we voor het eerst sinds ons vertrek terug geweest in Nederland. Het was een week om familie te bezoeken, maar ook om bij te komen van 1 ½ jaar hard werken, 7 dagen per week. Leuk en gezellig was ons verblijf en we zagen dat Nederland nog steeds druk en hectisch is. Daarom is het  ook heerlijk om weer terug te zijn, thuis, in de rust van de Creuse.

In het nieuwe jaar gaan we vol goede moed verder met alles wat we van plan zijn.

We wensen iedereen een heel fijn 2017 en wie weet tot ziens!


 

3-12-2016   Kerst in Frankrijk

Terwijl in Nederland de drukte rond Sinterklaas op z’n hoogtepunt is, is Frankrijk al helemaal in kerststemming. De straten zijn versierd met kerstdecoraties, lichtjes, pakjes en takjes.

Ook zijn de eerste kerstmarkten al achter de rug. Elk zichzelf respecterend dorp heeft een kerstmarkt, die minimaal bestaat uit wat kraampjes op straat en een aantal in de salle polyvalente (zeg maar: de feestzaal van het dorp). Kraampjes met allerlei kerstartikelen, handgemaakte artikelen, hobbyspulletjes, spellen, kaarsen en regionale producten. Zelfgemaakte appelsap en vin chaud (warme wijn) zijn er ook altijd te vinden.

Maar niet alleen de dorpen hebben hun eigen kerstmarkt, ook in de grotere steden vind je kerstmarkten, erg gezellig.

 

 

 

 

Iets dat je misschien niet weet, is dat in de Creuse het huis van de kerstman staat.
Dit staat in het plaatsje Sous-Parsat. Aan dit  kleine huisje, vol beschilderde figuurtjes, kun je een bezoekje brengen. In de maand december wordt de hele weg langs dit
huisje sprookjesachtig verlicht.

Kerst in Frankrijk is, in tegenstelling tot in Nederland, maar één dag. Kerst in Frankrijk is een echte familiedag.Het begint op kerstavond, le réveillon de Noël, met een uitgebreid diner dat wordt onderbroken om naar de nachtmis,  de messe minuit, te gaan. De volgende dag luncht men uitgebreid in een groot gezelschap.

Bij veel fransen staat er een kerststal, een crèche, onder de kerstboom. Kadootjes voor de kinderen liggen op kerstochtend onder de boom, gebracht door Père Noël. Fransen sturen in het algemeen geen kerstkaarten, maar nieuwjaarskaarten met de wens ‘Bonne Année’ (gelukkig Nieuwjaar).

 

En dat is natuurlijk ook onze wens voor iedereen: fijne kerstdagen en een gelukkig 2017!

 

16-11-2016    Ik Vertrek

10 november was het dan eindelijk zover…….’onze’ uitzending van Ik Vertrek. Het avontuur 
begon in 2015, in mei, met een voorgesprek met een redacteur van Ik Vertrek. Een leuk
gesprek met wat opnames uit de losse pols, om even te kijken hoe we op de camera reageerden.

Het echte opnamewerk begon in juli van datzelfde jaar, in Almere bij ons afscheid van vrienden en familie. Een regisseur en een cameraman, dat was het team. Zij pakten de spullen uit en daar kwamen de microfoons en de zendertjes, die we aan onze broek zouden moeten hangen voor zolang de opnames dagelijks duurden. Best raar en eng, hoe vertrouwd het later zou voelen wisten we toen nog niet. Op een paar mensen na, die t.v. opnames niet zagen zitten, kwam gelukkig iedereen opdagen die we hadden uitgenodigd. Het werd een hele gezellige dag met een heleboel mensen die beloofden ‘in de toekomst’ bij ons in Frankrijk langs te komen.

Het weekend daarop gingen we, met de filmploeg in ons kielzog, naar de biologische markt bij de Stadsboerderij in Almere. Wat brood kopen, wat kaas en fruit en een praatje hier en daar over ons naderende vertrek. Dit waren de laatste Nederlandse opnames, de volgende zouden in Frankrijk zijn.

En ja, de filmploeg, genaamd Joost en Joost, stond al weer klaar toen we ons franse huis gingen inspecteren met de makelaar. Daarna in volle vaart naar de notaris om te tekenen. De notaris zag het niet zitten om de ‘Nederlandse pers’ op zijn kantoor te ontvangen, dus de Joosten moesten 1,5 uur buiten op ons wachten. Uiteindelijk kregen we de sleutel en kwamen blij naar buiten, dit vrolijke stukje zou later deel uitmaken van de promo voor onze uitzending. De aankomst bij ons huis, het spandoek met ‘welkom thuis’ opgehangen door onze lieve vrienden Natalie en Ed uit
Nederland  en de ontdekkingstocht door het huis, overal werden we gevolgd door de camera.
Maar het gekke was. het was helemaal niet vervelend. Een bezoekje aan de plaatselijke tentoonstelling en nog wat kleine zaken, en dat was het voor die keer.

De opnames rond het plaatsen van de septic tanks waren natuurlijk in de roos, omdat de aannemer de waterleiding kapot trok en hulp uitbleef. Water bleek een rode draad in ons verhaal, want het maken van de badkamer en dan met name de problemen rond het doucheputje zijn uitgebreid gefilmd en besproken.

In de zomer van 2016 was de gîte klaar en arriveerden onze eerste gasten. Gelukkig waren zij bereid om mee te doen met de opnames, dus dit heuglijke feit is uitgebreid gefilmd. De burgemeester van onze gemeente was zo vriendelijk om, voorafgaand aan hun komst,  de naam van de gîte te onthullen: le Bouleau (de berk). Dit werd in de uitzending helaas ondertiteld als le Boulot, grappig genoeg wel weer een toepasselijke fout, want dit betekent het werk, de klus.

We namen afscheid van Joost en Joost, hun werk zat er op. De uitzending zou in                   filmopnames Ferme les Arbres
principe in het voorjaar van 2017 zijn. Tot wij op 4 november dit jaar opeens
een telefoontje kregen dat de uitzending 6 dagen later zou zijn! Dat was  wel
even schrikken, want opeens moest er nog veel gedaan worden. Website afmaken, promo opnemen, foto’s inleveren, een stukje schrijven en natuurlijk iedereen inlichten want het stond nergens in de omroepbladen. De dagen werden lang en de nachten kort, maar het is gelukt. Wij hebben toch wel vol spanning gekeken op 10 november, voor ons was alles net zo nieuw als voor iedereen. Maar we waren erg blij met het resultaat en gezien de vele, vele positieve reacties de kijkers van Ik Vertrek ook. Er hebben in totaal 1.957.000 mensen gekeken naar ‘onze’ uitzending. Heb je de uitzending gemist en wil je deze alsnog zien? Op de welkomstpagina van deze website staat een link naar de pagina van Ik Vertrek, waar onze uitzending op staat.

 

2-11-2016   De moestuin

Onze moestuin was dit jaar nog klein, een beginnerstuintje.

Het eerste jaar is om te leren, zegt de franse buurman telkens en ondersteunt ons geregeld met advies, tips en praktische hulp. En hij heeft gelijk, want een moestuin moet je in je vingers krijgen.

Natuurlijk willen we een moestuin zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. En tot nu toe waren de adviezen van de buurman goud waard. We hebben een aanval van duizenden rupsen van het koolwitje afgeslagen met purin de rhubarbe, een aftreksel van rabarberbladen. En onze mest bestaat uit purin d’orties, een aftreksel van brandnetels.

Dit eerste jaar zijn een aantal planten goed gelukt: aardappels, snijbiet, bietjes, pepertjes, sommige uien, veel tomaten.

En een deel is niet geworden wat we gehoopt hadden. En dan heb ik het over bloemkool, romanesco, witte uien, courgettes, watermeloen en pompoenen.

           moestuin tomaat

Te weinig tijd gehad, te weinig mest gegeven, te weinig onkruid gewied…………

Onze hoop is nog gevestigd op diverse kolen, de spruitjes en de prei, die staan nog te pronken in de moestuin.

Ook de aardperen staan nog, maar misschien moeten die al geoogst worden. Best lastig allemaal.

Maar wat gelukt is smaakt zo lekker, wat een verschil met groenten uit de winkel en wat leuk dat het allemaal uit onze eigen tuin komt. Hoe heerlijk is het om aardappeltjes uit eigen tuin te eten, in de schil gekookt met wat gesmolten zoute boter of gebakken in de schil, want ze zijn immers zonder enig bestrijdingsmiddel! We smullen er van.

Volgend jaar hopen we meer tijd in de moestuin te kunnen steken, het is beslist de moeite waard.

19-9-2016     5 dingen die je misschien nog niet weet van de Creuse:

  1. Guerét is de hoofdstad van de Creuse, Aubusson is de tweede stad
  1. Het departement is genoemd naar de rivier la Creuse, die ontspringt op het plateau de Millevaches, ook wel De Watertoren van Frankrijk genoemd vanwege de vele meertjes en moerassen.
  1. De schoonste lucht van Frankrijk vind je in de Creuse:

  1. De Creuse heeft een oppervlakte van 5500 km2, er wonen ca 121.000 mensen, dat is gemiddeld 22 inwoners per vierkante km. (vergelijk met Nederland 505 inwoners per km2) Van Utrecht naar de Creuse is het nog geen 800 km
  1. Le gâteau creusois is een overheerlijke (koek)specialiteit. Het originele recept, zo gaat het verhaal, komt van een oud document dat is gevonden in een klooster, hier vlakbij, in het plaatsje Crocq. Onderstaand het recept van een grootmoeder:

80g meel

100g gehakte hazelnoten

150g suiker

80g gesmolten boter

4 eiwitten

Klop de eiwitten en bewaar ze. Meng de resterende ingrediënten . Meng dit heel voorzichtig door de geklopte eiwitten, giet het geheel in een ronde taartvorm en bak op 180 graden (gasstand 6) gedurende  20-25 minuten. Eet smakelijk!

27-8-2016    Het dak 

Ja, dan zijn we nu toch eindelijk bij het dak van de schuur aangekomen. Het kon niet langer uitgesteld worden, en we zijn nu ook echt begonnen. Dat we zo’n klus nog nooit eerder gedaan hebben, houdt ons niet tegen om ons er in te verdiepen en de uitdaging aan te gaan. Het is een groot dak, een heel groot dak. Hoogte ruim 6 meter, lengte 24 meter. En dat natuurlijk keer twee, want beide kanten moeten vervangen worden. Het is ook een hoog dak, een heel hoog dak. Althans, dat geldt voor de voorkant, waar we begonnen zijn. De achterkant is een verdieping lager, die bewaren we voor het laatst.
 het schuurdak                        
Dat de panlatten vol spijkergaten zitten en op diverse plaatsen verrot zijn, maakt het niet makkelijker. Vier ladders liggen er maar liefst op het dak, met haken over de grote balken en nog eens extra vastgebonden met touwen. Heel voorzichtig, en voorzien van een veiligheidsuitrusting, beweegt Frans zich over het dak. Pannen loshalen en die via een zelfgefabriceerde glijbaan in de aanhanger laten landen. Die is gevuld met doeken, dozen en kussens, want de pannen maken behoorlijk vaart vanaf grote hoogte.
                              
Marleen staat beneden en stopt de pannen één voor één in een grote boodschappentas om ze vervolgens naar de klaarstaande pallets te brengen. Wel erg simpel en tijdrovend, maar zo lang we nog geen pannenlift hebben doen we het zo.10.000 dakpannen zijn verkocht aan een aardige fransman, die al 10 jaar zijn woning aan het renoveren is, en de tijd en het geduld heeft om de dakpannen wekelijks op te halen. Inmiddels heeft hij er 1500. 
We hopen natuurlijk het dak voor de winter dicht te hebben, maar of dat gaat lukken is altijd de vraag. We weten inmiddels dat er veel tegen kan zitten, dus een datum is onmogelijk te noemen. Ook kunnen we niet werken als er gasten zijn. Logisch natuurlijk, en we zijn blij als ze er zijn. En ondertussen maken we natuurlijk de gîte schoon, werken we nog wat in de moestuin, doen we wat voorbereidende werkzaamheden voor het zwembad en af en toe moet er ook gegeten worden. Nee, we vervelen ons beslist niet en dat is goed!

3-8-2016  Inburgeren

Bijna een jaar na onze emigratie hebben wij onze eerste gîte geopend. Dat klinkt lang en dat is het misschien ook. Toch hebben we in dit afgelopen jaar veel meer gedaan dan alleen een oud huisje omtoveren in een heerlijk, lichte 2-persoons gîte. Natuurlijk hebben we veel, heel veel opgeruimd en schoongemaakt in het huis, op de zolders en in de schuur. Ook op het terrein is veel werk verzet.Zo hebben we honderden kilo’s bitumen opgegraven en opgeruimd, oud hout weggewerkt, een hangar afgebroken en in stukjes gejekkerd, bielzen uit het terrein (laten) opruimen en 15 m3 meter brandhout opgestapeld, om maar eens iets te noemen.
Maar de meeste tijd is gaan zitten in het vinden van onze weg hier in Frankrijk, in de Creuse. Dat is geen kwestie van even opzoeken waar de winkels zitten en even snel integreren in de gemeenschap.Het kost tijd om te leren waar alles is, wat er te koop is, wat er juist anders is dan in Nederland.Er achter komen hoe het met de bevoorrading zit, hoe je hier de materialen vindt en gebruikt, en het wennen aan veel kilometers rijden. Ook het afsluiten van verzekeringen, het invullen van belastingformulieren, internet en telefoon krijgen, de auto importeren, het aanvragen van een ziektekostenverzekering, en het voldoen aan regels en verplichtingen die er zijn maar die niemand je vertelt. Dat is het echte emigreren en dat kost tijd. Nu,  na een jaar kunnen we zeggen dat we daarin aardig geslaagd zijn. Nog niet alles is 100% geregeld, maar het begint er wel aardig op te lijken. Ook hebben we onze weg naar de handigste, goedkoopste, leukste en nuttigste winkels aardig gevonden. En hier in de gemeenschap zijn we meer dan hartelijk ontvangen en proberen wij naast ontvangen ook te geven. Want zo gaat dat hier, je wordt geholpen als dat nodig is en als de tijd daar is geef je terug. En als je dat doet, dan hoor je er echt bij!

18-7-2016    Een beetje terug in de tijd

Frankrijk is een modern en ontwikkeld land. De gezondheidszorg is hier b.v. erg goed geregeld.Toch kom je op het platteland soms dingen tegen waarvan je denkt….hè, dit kan toch niet waar zijn? Het gebruik van internet in de communicatie met instanties is b.v erg beperkt. Af en toe krijg je heus wel eens antwoord op een vraag of kun je iets meedelen via internet. Maar in 9 van de 10 gevallen wordt je gevraagd het betreffende stuk via La Poste op te sturen. Op die manier houdt onze postbode Marie-Noëlle ook werk en dat is belangrijk. Nu raken stukken die verzonden worden met La Poste onderweg of bij de geadresseerde natuurlijk wel eens weg. Dit gebeurt vooral bij onze ziektekostenverzekering en dit  betekent  dus alles kopiëren, zodat je het meerdere keren kunt versturen. Inmiddels wachten wij al 11 maanden op de 2e  Carte Vitale, een soort verzekeringspasje.
De menBekijk de originele afbeeldingeer van de belastingdienst, die altijd bereid is vragen te beantwoorden (niet via de mail, wel op zijn kantoor) heeft een kantoortje dat uit de vorige eeuw lijkt te komen. Er staat natuurlijk een computer,  maar er liggen stapels papieren dossiers op het bureau en tot onze verbazing heeft hij zelfs een stempelmolentje op zijn bureau staan.  Zo’n draaiend rondje op een poot, waar een stuk of acht stempels in hangen. Dat herinner ik mij uit een ver verleden in Nederland.
Ook de aanvraag voor de plaatsing van de septic tank kan alleen via een papieren formulier dat opgestuurd dient te worden via La Poste natuurlijk.  Informatie mag je wel telefonisch inwinnen, maar als het op betalen aankomt, moet je, met de nota, naar het Centre des Finances Publiques in Crocq, alwaar je mag betalen. Contant of per cheque, via  internetbankieren is  dit niet mogelijk.
En tot slot de secretaresse van de mairie in Basville. Ze is erg aardig en behulpzaam, ze wil alles uitzoeken en belt overal achteraan. Maar van documenten of informatie in de computer is geen sprake. Ook hier mappen, schriften en stapels dossiers met opgeplakte briefjes op haar bureau. Bij het aanmelden van onze gîte bij de gemeente, zocht ze in de dossierkast naar een schrift met gastenverblijven in de gemeente. Voorin zat een briefje met de stappen die ze moest ondernemen om een gîte in te schrijven. Deze instructies dateerden uit 2013 en waren niet meer up-to-date. Deze zaken gaan hier nu eenmaal op deze manier, je kunt je er druk over maken, boos worden…. het helpt allemaal niets. Accepteren dat het  zo gaat is het beste. Tenslotte zijn wij geëmigreerd en dienen wij met overgave in te burgeren. En zo is het.

24-6-2016   Een wandeling in het bos achter Ferme les Arbres

 

Het is mooi weer, dus op pad
Loofbomen, dennenbomen, bramen, varens…..je komt van alles tegen onderweg
       wandelen natuur       
De prachtigste kleuren, zo maar op een veld
 wandelen natuur                               

Vergezicht                                                                                  Een prachtige oude beuk

in het bos                                

Vliegend hert in gevecht                                                         Charolais koeien kijken ons nieuwsgierig na

 
 Weer thuis

3-6-2016   Beroemd met een knipoog

Zolang  je nog bezig bent om je bedrijf op te bouwen, is het lastig om alvast reclame te maken. Je kunt je potentiële gast tenslotte nog niet veel laten zien van je bedrijf. Natuurlijk hebben we onze website en onze Facebookpagina ‘Ferme les Arbres’ en staan we op diverse boekingsites vermeld (www.gites.nl , vakantieboekenbijnederlanders.nl en www.natuurhuisje.nl ) Maar hoe meer bekendheid hoe beter natuurlijk.Die kans kregen we toen we weer eens op stap waren met de Lundis Touristiques van de VVV. Dit zijn een soort scholingsdagen voor ondernemers in het toerisme, waar we graag aan meedoen. Die dag werden we gevolgd door  TV Limousin 3. Ze kozen enkele deelnemers uit om te vragen naar hun ervaring met deze uitstapjes. Hoewel dat natuurlijk in het frans moest, greep ik de kans en vertelde hoe leuk en positief deze uitstapjes zijn om de Creuse te leren kennen. De interviewster noteerde naam en bedrijf en nu maar hopen dat het interview ook gebruikt is in de uitzending. Daarnaast kreeg ons bedrijf ook nog eens aandacht op Facebook, omdat Rimke de Groot, online coach bij Nederlandse en Vlaamse ondernemers in het buitenland, onze pagina noemde als voorbeeld van een manier waarop je met foto’s het verhaal van je bedrijf kunt vertellen.Twee leuke voorvallen, waardoor ons bedrijf wat meer bekendheid krijgt en wie weet….een beetje beroemd wordt! 
  

22-5-2016       Moestuin en boomgaard

Ferme les Arbres staat op een terrein van ongeveer 1 ha groot. En het is natuurlijk leuk om daarmee ook iets te doen.

Een huis zonder boomgaard, nee, een frans huis kan niet zonder vinden wij. Dus het eerste dat we deden was een boomgaard maken. We begonnen met drie kleine boompjes (peer, kers en pruim) en keken dagelijks trots naar onze beginnende boomgaard. Maar het was toch wel erg miniatuur allemaal en we kochten er een perzik- en een nectarineboom bij, van een iets groter formaat.

De kleine kers en pruim bleven toch wel heel erg kaal, iets dat ons wel ongerust maakte. Inmiddels besloten we om het vanaf dat moment drastisch aan te pakken en
zes grote fruitbomen (appels, pruimen, kersen)  te kopen. We wilden toch graag een ‘echte’ boomgaard en omdat we niet meer zo ‘piep’ zijn, willen we er ook nog graag de vruchten van plukken. De kleine kers werd opgegraven en er bleken nauwelijks nog wortels aan te zitten. Na het raadplegen van internet leek het alsof dit te wijten was aan òf een mol òf een woelrat. We willen geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, dus sloegen we er Oma’s tuintips op na. Een knoflookteen bij elke boom en een ijzeren staaf in de grond met een plastic fles er op moeten de boosdoeners verjagen. Het staat heel apart, maar we hopen dat we zo onze eerste oogst kunnen veiligstellen.

De vorige bewoners hadden een mooi afgesloten stuk voor de moestuin en dat hebben wij daarvoor ook in gebruik genomen. Er stond enorm veel onkruid in, dus beetje bij beetje is Frans dit aan het omspitten. Daarna met het ploegje er doorheen, een zware klus, maar het ziet er dan opeens echt uit als een moestuin. Inmiddels staan er twee soorten aardappelen, rabarber, drie soorten uien, snijbiet, courgette, pompoen en prei. Vandaag zijn we naar de plantenmarkt in Merinchal geweest, een jaarlijks terugkerende happening. Ondanks dat het spoelde van de regen, hebben we er toch nog wat leuke groenten en kruiden op de kop getikt. Morgen wordt onze moestuin aangevuld met bloemkool en chou pomme (vertaald is dat appelkool, maar wat dat in het nederlands is???), komkommer en milde en pittige peper.

Als het volgende stukje is omgeploegd komen er nog sla, boontjes, wortels en witte kool. Op deze manier hopen we heerlijk te kunnen genieten van onze eigen groenten, geteeld zonder bestrijdingsmiddelen, dus puur natuur. Honderden stenen weggehaald en vervolgens is ook met een stukje kruidentuin een begin gemaakt, want met verse kruiden maak je je eigen groenten helemaal af natuurlijk.

 

11-5-2016      Hoe het begon

 Vandaag precies 9 maanden geleden tekenden we het koopcontract voor ons franse huis. Een hele spannende dag, want die dag zouden we voor het eerst alleen rondlopen in het huis en ervaren hoe het zou zijn. Na 2 weken in een gîte te hebben gelogeerd, waren we er echt aan toe om eindelijk naar ons huis te gaan en daar ons eigen plekje te maken. Alleen rondlopen is niet gelukt.
Het team van ‘ik vertrek’ volgde ons die dag en registreerde alles wat gebeurde. Het is wonderlijk hoe snel je vergeet dat je met een microfoon in je broekzak loopt en dat de camera je overal volgt. 
Daarnaast troffen we onze lieve vrienden Natalie en Ed bij  ons huis, die een prachtig spandoek hadden opgehangen met de tekst ‘Welkom thuis’. Dat was ook precies hoe het voelde. Met elkaar zijn we het huis doorgelopen en openden we kasten, oude koffers en keken we wat op zolder was achtergebleven. Wat een heerlijke ontdekkingstocht was dat. Daarna was het tijd voor champagne. Met zijn allen hebben we het glas geheven op dit mooie huis, op onze franse toekomst en op de vervulling van onze dromen hier in Frankrijk.Nu, 9 maanden later, zijn we nog steeds druk bezig in huis en op het terrein. Het is veel werk, heel veel werk en het gaat zeker nog  een tijdje duren voor we alles hebben gedaan wat we wilden toen we het huis kochten. Het is hard werken, maar we vergeten niet om elke dag te genieten van ons mooie huis, het heerlijke plekje en de prachtige Creuse.

12-04-2016 Op ontdekkingstocht in de Creuse.

 Twee weken geleden kwam er post van de Pays Sud Creusois, een soort regionale VVV. Nou krijgen wij als beginnend bedrijf wel vaker brieven in de bus van bedrijven die iets aanprijzen, iets willen verkopen of een vermelding van ons willen. Maar deze brief bevatte een uitnodiging om deel te nemen aan de Lundis Touristiques.Eigenaren van een gastenverblijf, restaurant of vrijetijdsbesteding hebben vaak het eerste contact met de toeristen en zijn daarmee de ambassadeurs van de Creuse. Om onze gasten zoveel mogelijk informatie te kunnen geven, worden de Lundis touristiques georganiseerd: 5 maandagen waarin we met een aantal collega’s met de bus op pad gaan onder leiding van de Pays Sud Creusois.De eerste maandag is al achter de rug.  Met eigen vervoer naar het beginpunt in Saint Hilaire le Chateau, een  mielerie (een honingbedrijf), waar we (staande) met een frans ontbijtje begonnen. Vervolgens een leuk verhaal van de eigenaar en een rondleiding door het bedrijf.  Daar komt nog heel wat bij kijken, voor de honing in de potjes zit. In dit bedrijf werden ook pollen en propolis verzameld en daarvan werden ook behoorlijk wat producten gemaakt.Met de hele groep, zo’n 40 man, de bus in naar Sous-Parsat, naar het huis van de kerstman, en dat in april! Het bleek een piepklein huisje te zijn, dat vol hangt met allerlei uitgezaagde en geverfde figuren, gemaakt door een kunstenares samen met een groep vrijwilligers.
Rond de kerstdagen staat de hele straat vol met verlichte kerstbomen en dit soort kleurige figuren. Dat willen we dan nog eens in november/december gaan bekijken. In hetzelfde dorp hebben we ook nog een bezoek aan de galerie gebracht, waar schilderijen geëxposeerd werden van twee verschillende kunstenaars. Ook leuk was het om nog even een bezoek aan het kerkje te brengen, dat van binnen helemaal beschilderd is in dezelfde trant als de figuren in het huis van de kerstman.De bus weer in en naar het Viaduc ferroviaire de Busseau sur Creuse, de oudste ijzeren spoorbrug van de regio. In het restaurant met uitzicht op deze imposante spoorbrug kregen we een overheerlijke lunch. Maar goed ook, want het was een volle dag met veel indrukken.Het voormalig klooster in Moutier d’Ahun met ongelofelijk prachtig houtsnijwerk was onze volgende stop en heel interessant. De gids van het VVV heeft ons enorm veel verteld, navertellen gaat niet lukken, wel overbrengen dat een bezoekje meer dan de moeite waard is.Het étang du Donzeil was het sluitstuk van de dag. Hier kregen wij voorlichting van de visfederatie. Nu zijn wij als vegetariërs niet zo weg van vissen, maar onze gasten die wel van vissen houden, kunnen we in ieder geval een goeie stek wijzen. Maar daarvan zijn er vele hier in de buurt.In mei staat de volgende ‘Lundi Touristique’ op het programma. Daarbij staat het natuurgebied Parc Naturel Régional de Millevaches op het programma. En dat heeft onze speciale aandacht, want ook Basville ligt in dit natuurgebied.Door het bijwonen van deze Lundis Touristiques hopen wij u, als toekomstige gast, leuke tips uit de eerste hand te kunnen geven.